Yin si Yang – Origine, Semnificație, Beneficii ~ FOLconcept

Simbolul Yin si Yang este unul din cele mai raspandite concepte din filozofia și metafizica chineză, ce au fost transmise de-a lungul istoriei prin diverse scoli din China antica. Aceste concepte reprezintă forțele primordiale și complementare ce compun universul și toate componentele acestuia.

slider bijuterii yin si yang

La fel ca si in cazul altor notiuni filozofice chinezesti, influentele Yin si Yang sunt usor de observat, dar semnificatia conceptuala este mai dificil de definit. In ciuda multor diferente de interpretare, aplicabilitate si insusire a simbiolului Yin si Yang, la baza filozofiei chinezesti exista trei teme conceptuale ce definesc aceast simbol sacru:

  1. Este o impletitura logica a naturii si a mintii, expusa in tot ce exista;
  2. Reprezinta interactiune (“jiao”) dintre lumea cosmica si taramul oamenilor;
  3. Este un proces de armonizare ce asigura echilibrul constant si dinamic al tuturor lucrurilor.
Simbolul Yin Si Yang Animatie infinita

“Daca Yang este forta binelui si Yin este forta raului, atunci in fiecare rau exista putina bunatate, precum in fiecare bine, exista si ceva rautate!”

Originea simbolului si a conceptelor Yin si Yang

Cele mai vechi caractere chinezesti pentru termenii yin si yang se gasesc inscriptionate pe “oasele oracole” (ramasite scheletice ale diferitelor animale, folosite in practicile vechi chinezesti de divinatie, ghicire, clarviziune, dinainte de secolul 14 î. Hr. ). In aceste inscriptii, yin si yang sunt pur si simplu descrieri ale unor fenomele naturale precum conditiile meteorologice, in special referitoare la miscarea soarelui: lumina soarelui in timpul zilei (yang) si o lista a luminii solare noaptea (yin).

Potrivit celui mai vechi si cuprinzator dictionar explicativ a caracterelor chinezesti (Shuowen Jiezi – Autor Xu Shen – aprox. 100 d. Hr.) semnificatiile lui Yin si Yang isi au originea in experienta zilnica a taranilor chinezi, care ieseau ziua pe lumina la munca campului, iar seara la caderea noptii se intorceau acasa. Acest model zilnic a dus evident la o protejare conceptuala: yang este miscare (dong) si yin este odihna (jing).

In cele mai vechi timpuri cele doua concepte erau separate. Prima inregistrare scrisa despre folosirea acestor doua caractere impreuna apare intrun verset din Shijing (Cartea cantecelor):

“Vazand intamplarea de pe deal,
Cautand dupa YinYang.”

Simbolul Yin si Yang - Calendarul chinezesc al norocului
Semnificatii ascunse ale simbolului: Teoria celor 24 de cicluri solare (Allen Tsai)

Identificam Yang ca fiind partea insorita a dealului si yin partea umbrita. Acest efect al soarelui pe pamant exista in acelasi timp pe deal!

Potrivit lui Sima Tan (Ssu-ma Tan, aprox. 110 î. Hr.) în perioadele “Primavara si Toamna” (770-481 î. Hr.) si “Statele Razboinice” (403-221 î. Hr.) a existat o scoala care purta numele YinYang. Enumerata alaturi de alte cinci scoli din acele vremuri (Confuciana, Mohista, Legalista, Fatalista si Daoista), defineste practica lor ca “cercetarea shu (artei) yinyang”. Potrivit cercetarilor aceasta scoala se preocupa de metode de ghicire-divinatie si de astronomie.

La fel cum confucienii (numiti rujia) au aparut din randurile rushi (elevii gentlemeni), exceland la ritualuri si muzica, cei din scoala YinYang au venit din fangshi (reteta gentlemenilor) specializati in diverse discipline numerologice cunoscute ca shushu (arta numerelor). Disciplina Shushu includea: tianwen (astronomia), lipu (pastrarea calendarului), wuxing (teoria corelativa “cele cinci faze”), zhuguai (ghicitul in carapace de testoasa), zaza (ghicitul de noroc) si xingfa (cititul fetei).

Yin si yang sunt concepte fundamentale în filozofia și cultura chineza

Yin este adeseori simbolizat de apă și de pământ, în timp ce Yang este simbolizat de foc și vânt.

În ciuda importanței lor, yin si yang nu apar în I-ching (Cartea schimbărilor) decît în textele mai recente care constituie comentariile (Aripile). În cartea propriu-zisă, yin si yang sunt sugerați prin „luminos” și „obscur” sau „tare” și „slab”, expresii care evocă o polaritate la nivel fenomenal.

Dar în Aripile găsim o definiție a lui Tao (creatorul universului in conceptia taoista) care include pe Yin si Yang: Tao este un yin și un yang.

În basmele occidentale, inevitabil binele distruge răul. Însă în Orient, ideea fundamentală este de a armoniza cele două forțe, reprezentate de Yin si de Yang. Astfel, când una dintre cele 2 forțe încearcă să se extindă (să o înghită pe cealaltă), automat apare în interiorul ei, în forma absoluta și perfecta (cercul), forța opusa. Pentru a elimina total una dintre cele 2 forțe, trebuie distruse amândouă. Pe scurt nu poate exista una fără cealaltă, iar în orice rău exista cel puțin o fărâmă de bine la fel cum în orice bine exista o urma de răutate. Ceea ce am si incercat sa exprimam prin complementaritatea, imbinarea perfecta a nuantelor din bijuteriile cu simbolul din argint Yin si Yang .

Semnificatia si conceptele de baza ce definesc simbolul Yin si Yang

  1. Nici Yin si nici Yang nu sunt forte absolute.
  2. Yin si Yang nu sunt energii statice.
  3. Sintetizarea lui Yin si Yang formeaza intregul, unificarea intregului.
  4. Balanta dintre Yin si Yang, poate fi influentata de forte exterioare.
  5. Oricare dintre Yin si Yang poate fi divizat in subaspecte aditionale formate tot din Yin si Yang.
  6. Exista principii suplimentare ce descriu relatia Yin si Yang.
  7. Datorita naturii relative, poti patrunde nemarginit in filozofia lui Yin si Yang.

Yin si Yang, doua jumatati care impreuna, completeaza intregul. Cand ceva este intregit, este neschimbator si complet prin definitie. Reversibil, atunci cand am impartit ceva in doua jumatati (yin respectiv yang), acest fapt afecteaza echilibrul integritatii intregului. Simbolul yin si yang are o semnificatie in forma sa: ambele jumatati se urmaresc una pe cealalta, acesta fiind un punct de plecare spre noua schimbare, un nou echilibru intre ele.

O descriere a modului de funcționare a principiilor Yin și Yang găsim la maestrul Bruce Lee (“micul dragon” al kong fu-ului), citat de Cyrille J-D Javary (autor francez – traducatorul in franceza a vestitei carti I Ching – Cartea schimbarilor):

Atîta vreme cît vom persista în a separa yin si yang nu putem spera să-i atingem… dacă cineva vrea să ajungă undeva cu bicicleta nu va putea să împingă ambele pedale concomitent căci va rămîne pe loc. Pentru a avansa trebuie să împingă o pedală și să o elibereze pe cealaltă, simultan. Mișcarea completă constă în împinge/eliberează. Împingerea este urmarea eliberării și fiecare dintre ele devine, respectiv, cauza celeilalte.

Într-adevăr, cuplul yin-yang poate fi reprezentat sub forma unor forțe sau tendințe complementare care constituie infrastructura dinamică a universului. Astfel, filozofia yin-yang poate fi explicația adecvată a schimbărilor în univers (atat pe plan uman, cît și pe cel al fenomenelor naturii).

Yin – Partea umbrita-intunecata

Logograma chineza (caracterul chinezesc) atribuit:  sau

Yin se traduce literal prin: loc intunecos, panta (deal) nordica, mal (râu) sudic, noros, umbra, sumbru.

Interpretare simbolica: Yin este elementul intunecat corespondent al noptii, semnificand: tristetea, pasivitatea, sobrul, caracterul introvertit, partea intima, tipologia feminina etc.

Yang – Partea insorita-luminoasa

Logograma chineza (caracterul chinezesc) atribuit:  sau

Yang se traduce literal astfel: loc insorit, panta (deal) sudica, mal (al râului) nordic, stralucirea soarelui.

Interpretare si simbolistica: Yang simbolizeaza elementul luminos, corespondentul zilei si semnifica: fericirea, plin de vitalitate, activul, stralucitorul, tipologia masculina etc.

Filozofia conceptului Yin si Yang alaturi de Qi (Energia vitala): beneficiile armoniei celor doua notiuni

Cea mai durabila interpretare a simbolului Yin si Yang in gandirea chineza este legata de conceptul QI (chi – energia vitala). Conform acestei semnificatii, yin si yang sunt vazute ca QI (in ambele forme yin sau yang) forta ce opereaza in intregul Univers (cap. “Printul Shao” din Zuo zhuan – Cartea Istoriei ~ Poveste narativa istorica – sec. 4 î. Hr.).

Aici Yin si Yang sunt prezentate ca doua din cele 6 forte ale universului, care patrund in lumea noastra si creaza cele cinci gusturi, cele cinci culori, cele cinci elemente primordiale etc. Yin si Yang sunt QI-urile Universului ce au o curgere in natura precum cuvintele la oameni. Ele sunt considerate structura de baza a existentei in Univers.

Colectia de bijuterii marca FOLconcept cu simbolul sacru Yin si Yang