Floare de Lotus – Origine, Semnificație, Beneficii ~ FOLconcept

Oricine a observat vreodata o floare de lotus inflorita pe un iaz cu ape tulburi, nu a putut sa nu remarce frumusetea acestei plante rafinate. Pe fondul cu iazul murdar, intotdeauna floarea de lotus apare extrem de curata si pura. Din acest motiv, lotusul a ajuns sa fie asociat cu puritatea si frumusetea, in religii precum budismul si hinduismul.

Floarea de Lotus de la origini pana azi

Niste vechi savanti egipteni au observat ca floarea de lotus in timpul noptii duce o viata cu totul diferita. In timpul noptii floarea de lotus se inchide si planta trage si tine floarea in apa pe parcursul noptii.

Asa a aparut asocierea pentru floarea de lotus cu renasterea si Soarele. In esenta, floarea de lotus sta inflorita cam trei zile, intrun iaz. Infloreste dimineata pana dupa-amiaza, cu programul de culcare seara!

Se poate considera ca simbolul floare de lotus are diferite intelesuri in diferitele culturi ale lumii, dar in esenta toate au multe similitudini.

Ce semnificatie au atribuit egiptenii antici simbolului Floare de Lotus?

Oricine a aruncat o privire peste cultura egipteana nu a putut sa nu observe prezenta simbolului floare de lotus.

In Egiptul Antic se cunosteau doua tipuri principale de flori de lotus, cel alb si cel albastru (stiintific acesta e nufar, dar simbolic este un lotus).

Spre sfarsitul perioadei lor, au avut parte de o a treia planta, floare de lotus roz. Analizand multe hieroglife, putem clar sesiza ca predominant in Egiptul antic, era totusi, simbolul floare de lotus albastra.

Lotusul – Floarea Spiritualitatii – Semnificatii si beneficii aduse conditiei umane

Nebsini cu o floare de lotus albastra
Preotul Nebsini cu o floare de lotus albastra.

Asa cum am zis in introducere legat de semnificatia florii de lotus, aceasta planta este asociata cu renasterea!  Aceasta simbolistica este o consecinta a retragerii in apa, noaptea, si reaparitia florii de lotus dimineata, a doua zi. Este asociata si cu Soarele, pentru ca si el dispare de pe cer noapte, si renaste ziua. Prin urmare, floarea de lotus a ajuns sa simbolizeze Soarele si creatia. In multe hieroglife, apare o floare de lotus alaturi de aparitia lui Nun (apa primordiala) care il poarta pe ea pe Zeul Soarelui.

Simbolul Floare de lotus este asociat si cu transformarea

Faimoasa, egipteana, carte a mortilor, este cunoscuta a include vraji menite sa transforme o persoana intrun lotus, permitandu-i astfel renasterea.

Un alt fapt interesant legat de seminificatia simbolului floare de lotus este ca, la Egipteni exista o perioada in trecut, cand doua mari regate, au fost unificate, sub simbolul floare de lotus. Este vorba despre Egiptul de sus si cel de jos. Sa va spun mai multe?

Pentru o lunga perioada de timp o floare de lotus a fost folosita in hieroglife doar in partea Egiptului de sus, in timp ce in Egiptul de jos, foloseau in abundenta planta Papirus. Apoi dupa un timp, au aparut hieroglife cu o floare de lotus si planta papirus, cum cresc impreuna, si cum se intrepatrund. Acesta a ajuns sa fie un simbol pentru unificarea a doua regate.

O floare de lotus este privita in multe culturi diferit, mai ales in religiile orientale, ca simbol al puritatii, al iluminarii si al renasterii. Caracteristicile acestei flori reprezinta o analogie perfecta a contitiei umane: chiar si atunci cand radacinile sale se afla in cele mai murdare ape, Lotusul da nastere celei mai frumoase flori din lume.

Se considera ca simbolul Floare de Lotus reprezinta trezirea constiintei umane. De asemenea, Floarea de Lotus simbolizeaza cea de a saptea chakra, cunoscuta sub denumirea de Sahasrara. Potrivit traditiei orientale, aceasta chakra este stimulata prin practicarea meditatiei si a diferitelor stiluri de yoga. Atunci cand aceast centru energetic functioneaza armonios, o stare de constiinta pura, pace, bucurie si comuniune cu Dumnezeu este atinsa. De aceea, aceasta chakra este reprezentata de o Floare de Lotus cu o mie de petale colorate.

Lotusul – Simbolistica, traditie, mituri si legende

Lotusul este in principiu utilizat pentru a simboliza bucuria, armonia, pacea, puritatea si sinceritatea. Lotusul este floarea dedicata lui Buddha si altor nenumarate divinitati. Lotusul se ridica deasupra apei din lacuri si infloreste creand o puternica senzatie de armonie in mediul inconjurator. Cand s-a nascut Buddha, lotusul a creat un drum pe care sa paseasca acesta, ceea ce il face o floare a paradisului.

Lotusul este de asemenea foarte pretuit de Taoisti si este emblema lui Ho Hsien Ku, zeita care se numara printre Cei Opt Nemuritori din Taoism si care este reprezentata tinand in mana un lotus. Ea foloseste lotusul pentru a ne binecuvanta cu frumusete si noroc in dragoste.

Lotusul este de asemenea un simbol al dragostei de familie, prieteni si asociati. Lotusul este cea mai buna forma de simbol feng shui pentru emisia de energie pozitiva chi, energie care aduce o minte clara si impacata celor care si-au propus teluri marete si sunt hotarati sa le realizeze. Reflectia luminii prin intermediul florii de lotus sporeste chiar si mai mult capacitatea simbolului de a emite energie pozitiva chi si de a anula energiile negative.

Lotusul semnifica, dintre toate tipurile de flori, puritatea suprema si perfectiunea deoarece se ridica gratios din pamantul ud, mai frumoasa decat orice. Fiecare parte a acestei plante, de la radacina pana la petale, are calitati tamaduitoare. Din punct de vedere ezoteric, floarea de lotus ne încarca spiritual si ne ofera splendoare exterioara, aratandu-ne adevarata fata a realitatii. Floarea de lotus exprima bucurie, puritate.

Magazin Floarea Vietii – Bijuterii cu simbolul sacru Floare de Lotus

Descoperiti oferta noastra de bijuterii din argint cu simbolul Floare de Lotus: