Probabil cel mai important simbol din muzică, cheia sol este una dintre cele mai comune tipuri de chei muzicale. Este folosită de majoritatea instrumentelor pentru a citi muzica și este ceva despre care ar trebui să înveți dacă te interesează un instrument care cântă într-o gamă superioară de ton.

Cheia Sol Colorata

Ce este cheia sol


Cheia Sol este un simbol foarte des întâlnit pe portativul muzical, fiind unul dintre elementele de notație care are legătură cu o melodie sau cu o lucrare instrumentală.

În termeni generali, o cheie este un simbol în muzică pentru a indica înălțimea notelor scrise. Cheia este plasată pe o linie la începutul unei pentagrame și informează cititorul despre notele și înălțimea acelei versiuni. Scopul liniei este de a acționa ca punct de referință pentru denumirea notelor care urmează să fie determinate.

Cum arată cheia sol?


Dacă te întrebi cum arată cheia sol, să știi că în ciuda designului său simplu, acest simbol are un aspect deosebit care seamănă cu o linie învolburată care se învârte în jurul său. Pentru a-l desena, începem prin a desena o curbă circulară în sensul acelor de ceas, pornind din punctul cel mai din stânga, înconjurând cercul. În loc să completăm cercul, această curbă trece pe lângă punctul de pornire și apoi se întoarce la dreapta, la fel ca litera G din alfabet. În partea de sus, face o buclă subțire și apoi trece înapoi în jos prin ea însăși, deseori încheind cu un punct mic sau un mic vârtej pentru a oferi un pic de fler.

Originile și evoluția cheii sol


O cheie este un semn plasat pe un portativ muzical care indică ce înălțime este reprezentată de fiecare linie și spațiu de pe portativ. Istoria notației muzicale occidentale descrie un efort către dezvoltarea unei reprezentări simple și simbolice ale înălțimii și ritmului.

A început aproape de sfârșitul secolului al IX-lea, când notația pentru cântecul Bisericii de Vest, cunoscut sub numele de Cântarea Gregoriană, a fost înregistrată pentru prima dată. Acestea erau simple liniuțe sau puncte deasupra versurilor care indicau o schimbare relativă a înălțimii. La sfârșitul secolului al X-lea, scribii muzicali și-au mărit precizia notației timpurii prin introducerea unei linii orizontale pentru a indica o înălțime de bază. Înălțimea acestei linii a fost indicată printr-o literă la începutul portativului – de obicei F sau C și, pe măsură ce melodiile de gamă mai înaltă devin mai comune, G.

Aceste litere inițiale au evoluat de-a lungul timpului în reprezentările stilizate pe care le cunoaștem astăzi sub numele de chei. Cheia sol este o reprezentare standardizată a literei G. O posibilă adăugare la această evoluție a fost sugerată într-un articol din 1908 din The Musical Times, care a susținut că forma contemporană a cheii sol este un rezultat al tehnicii de notație din secolul al XVII-lea, în care au fost folosite mai multe simboluri ce indică atât înălțimea, cât și sunetul vocal, „G, Sol” fiind o combinație comună care a fost în cele din urmă scurtată la G.S. și apoi „coruptă treptat de transcrierea neglijentă” în cheia de sol.

Într-un timp, înainte de reproductibilitatea mecanică, standardizarea semnelor era un concept necunoscut. Aceste notații au fost toate scrise de mână, iar inconsecvențele fiecărui scrib au dus în mod natural la o oarecare variabilitate a reprezentării, uneori chiar și pe aceeași pagină. Și, nu uitați, scrierea de mână a fost vizibil mai elegantă decât este astăzi

Cheia sol a trecut așadar prin mai multe etape, având diverse forme de reprezentare de-a lungul timpului, mai ales că a apărut de la utilizarea literei G. Cam așa s-a schimbat de-a lungul timpului:

Evolutia Simbolului Cheia Sol 1

Chiar dacă s-a transformat atât de mult, a rămas în tot acest timp un element de bază al portativului. Cu toate acestea, este un semn muzical adresat în special muzicienilor care trebuie să cunoască informații despre acest simbol pentru a se putea folosi de el.

Care este funcția cheii sol?


Pentru a înțelege mai bine funcția acestei chei, ne ajută să comparăm cheia Sol cu o limbă. Fiecare notă din pentagramă ar fi o literă, un scor ar fi o carte.

Pentru a citi această carte, trebuie să cunosc limba, altfel cartea nu-mi este de nici un folos. Numai dacă cunosc limba pot forma și înțelege cuvinte și propoziții din literele individuale.

Este asemănător în muzică: o partitură nu-mi este de nici un folos dacă nu știu ce cheie este la începutul pentagramei. Numai dacă știu, pot interpreta notele individuale.

Cheia de sol face ca notele într-o partitură să fie interpretabile și le determină înălțimea.

Instrumente care folosesc cheia sol


În lumea muzicii, cheia sol este cea mai des folosită cheie. În primul rând, cheia sol este folosită ca și cheie principală sau ca singura cheie pe o mare varietate de instrumente. Multe instrumente folosesc cheia sol atunci când cântă, dar în general e vorba de acele instrumente care au un registru mai înalt, instrumente precum:

 • trompeta;
 • clarinetul;
 • flautul;
 • vioara;
 • pianul;
 • oboi;
 • chitară;
 • saxofon;
 • mandolină;
 • xilofon;
 • și multe altele.

De asemenea, este frecvent folosită în muzica vocală. Această cheie este folosită în mod obișnuit de vocile feminine, cum ar fi soprana, mezzo-soprano și contralto, precum și de muzica scrisă pentru băieți și fete. Mai multe claviaturi și instrumente de percuție cu înălțime, cum ar fi pianul și harpa, folosesc două chei în tandem, cea mai înaltă servind drept cheia sol.

Prin practică poți să înveți mai multe despre cheia SOL


Cel mai bun mod de a te familiariza cu cheia de sol este să cânți folosind cheia și să te obișnuiești cu ea. Încearcă să citești mai multe melodii în cheia sol. Ca orice abilitate, citirea cheilor devine mai naturală odată ce te simți confortabil cu ele. Deoarece cheia de sol este atât de omniprezentă, probabil că va fi una dintre primele chei pe care ar trebui să le stăpânești, dacă intenționezi să înveți să citești notația muzicală.

Ce simbolizează cheia Sol


Muzica joacă un rol important în viața a milioane de oameni din lume. Este o limbă pe care toată lumea o poate înțelege. Nu trebuie să mergi la școală pentru a te bucura de un cântec și este o manifestare de care oamenii din întreaga lume se pot bucura împreună.

Indiferent dacă asculți muzică sau pur și simplu îți place să cânți, muzica poate fi terapeutică pentru cei care o fac sau o ascultă. Se știe că muzica vindecă afecțiuni și îi ajută pe cei care sunt absenți mental și emoțional să se întoarcă și să fie prezenți. Muzica este pentru tineri și bătrâni, pentru oamenii de orice culoare, rasă sau religie. Acesta este motivul pentru care vei vedea atât de mulți oameni cu simboluri muzicale și mai precis, purtând simbolul cu cheia de sol.

Simbolul cu cheia de sol este dintre cele mai recunoscute imagini care reprezintă muzica sau dragostea pentru aceasta. Acest simbol poate fi mic și subtil, dar poate fi și mai mare. Poate fi suficient de delicat pentru a fi purtat la încheietura mânii încorporat într-o brățară și, de asemenea, suficient de mare pentru a fi purtat ca pandantiv.

Bijuterii cu simbolul Cheia Sol


Cunoști pe cineva care iubește muzica și bijuteriile? În acest caz, bijuteriile noastre cu Cheia Sol va fi un cadou încântător pentru un muzician adevărat sau pentru un iubitor pătimaș al muzicii.

Dacă tu ești un pasionat al muzicii, purtând acest simbol atât de armonios, va fi ca și atunci când cânți melodia ta preferată. Corpul tău se va armoniza cu vibrația muzicii și te va susține. Purtatul simbolului Cheia Sol îți va reaminti că viața e minunată atunci când cânți mai des.

Conectează-te la dragostea ta pentru muzică de fiecare dată când porți acest simbol delicat, cheia de sol . Dimensiunea îl face potrivit și pentru un iubitor de muzică timid. Este un simbol care îți evocă pasiunea pentru muzică, chiar și într-un cadru care nu-ți permite plăcerea ta de a asculta muzica. Lasă senzația că atârnă de gâtul tău sau la mâna ta, să-ți amintească de emoțiile care rezonează cu melodiile tale preferate.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to Top